10 Ocak 2012 Salı

1. DÜNYA SAVAŞI

Türkiye'de ikinci dünya savaşı hakkında çok yaygın yanılgılardan birisi de, hitler'in canı sıkıldığı için saldırdığı konusu. oysa savaş için çok güzel bir altyapı vardı, olmayanı da hitler tarafından eklendi.

birinci dünya savaşı sonrası yenilgi almış bir millet kolayla yenilgiyi kabul edemez doğal olarak. biz meşhur ''almanya yenilince'' argümanını kullanarak başarı ile olaya bok sıvıyoruz. peki almanlar ''osmanlı yenilince'' diyor mu, elbette hayır. almanlar'ın en güzel bahanesi, ''yahudiler bizi sırtımızdan vurdu'' idi. tanıdık geliyor herhalde. elbette bu hikaye gelecek senelerde hitler yüzünden iyice coşacaktır, ayrı konu.

bizim sevr'in aşağı yukarı almanya versiyonu olan versailles imzalanmıştı. halkın onuru kırılmıştı, intikam hissi tüm almanya'ya sinmişti. almanya, tüm geçmiş düşmanlara diş bilemekteydi. hitler'in savaş yolunda yaptığı silahlanma, anschluss (avusturya'nın ilhakı), çekoslovakya'nın yarısını götürme ve danzig'e göz koyma işlerinin tamamı anlaşmada düzenlenen maddelerin delinmesi idi, birinci dünya savaşı öncesine dönüş hareketleri idi. elbette antlaşmanın diğer tarafları (fırıldak italya hariç) buna tepkilerini koydular. fakat, savaşın esas sebepleri bunlar iken malum, polonya'ya girmek için bir bahane lazımdı.

biliyorsunuz günümüzde 11 eylül ikiz kulelere saldırı gibi olayların tertip olduğu hep söylenir, tertipçi ülkedeki çoğunluk da ''bırak komplo teorilerini'' der geçer. işin eğlenceli yanı, bunların tertip olduğunu saldıracak ülkelerin dışındaki tüm ülkeler bilir. gleiwitz vakası da bundan farklı değildi.

vikipedi'den alıntı:

''31 ağustos 1939 gecesinde, naujocks'un liderliğinde polonya üniformaları içindeki bir grup alman ajanı gleiwitz istasyonunu ele geçirerek lehçe alman karşıtı bir yayın yaptılar. almanların amacı saldırıyı alman karşıtı polonyalı sabotajcıların yaptığı izlenimi vermekti.

saldırıyı daha da inandırıcı hale getirmek için almanlar, alman asıllı bir silesyalı olan ve polonyalılara duyduğu sempati ile bilinen ve önceki gün gestapo tarafından tutuklanmış olan franciszek honiok'u yanlarında getirdiler. honiok, sabotajcı gibi görünecek şekilde giydirilmiş, zehirli iğneyle öldürüldükten sonra kurşun yaraları oluşturulmuş ve cesedi olay yerinde bırakılmıştı. böylece, istasyona saldırırken öldürülmüş gibi görünecekti. cesedi daha sonra polise ve basına kanıt olarak sunuldu.

gleiwitz vakası alman istihbaratı abwehr ile ss'in organize ettiği ve himmler operasyonu olarak adlandırılan daha büyük bir operasyonun parçasıydı. gleiwitz saldırısıyla aynı anda polonya-almanya sınırı boyunca almanlar daha birçok benzer olay tertiplediler. himmler operasyonu toplamda 21 olaydan oluşmaktaydı ve amacı polonya'nın almanya'ya karşı saldırgan tavır sergilediği izlenimi vermekti.''

elbette tek olay bu değildir, süreç boyunca yirmi küsür provakatif olay düzenlenmiştir. en sonunda polonya suçlu çıkartılmış, saldırı başlamıştır.

tarih ders dolu değil mi arkadaşlar? kıssadan hissemizi verelim: türkiye'de bir olay olduğunda hemen ''höoeee'' diye atlamadan önce, 6-7 eylül'ü, gleiwitz'i, 11 eylül'ü unutmadan hareket edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder